Khamis, 28 November 2019

Tips Berjimat Gaya Saya

Tips Berjimat Gaya Saya

Artikel kali ini saya ingin kongsikan tips dan panduan untuk berjimat ketika membeli barangan dan perkhidmatan yang diperlukan (keperluan bukan kehendak ya) yang telah saya amalkan sehingga kini (pada masa entri ini ditulis).

1# Bayar Bil Utiliti & Tambah Nilai (Topup) Telefon

Langkah 1:
Bina tabiat yang dapat membantu anda berjimat seperti tutup lampu dan air apabila tidak menggunakkannya. Baiki sebarang kerosakan yang ada seperti kebocoran paip. Ini secara langsung akan menjimatkan bil bulanan yang ada.

Langkah 2:
Cari jalan menjimatkan duit ketika membayar bil utiliti atau tambah nilai kredit. Dalam kes saya, dengan menjadi ejen topup. Saya bukan sekadar dapat menjimatkan masa ketika membayar bil utiliti, malahan saya juga dapat menjimatkan duit semasa tambah nilai kredit (topup) telefon. Lagi menarik, saya boleh menjana pendapatan tambahan dengan membantu orang lain membayar bil atau tambah nilai (topup).

Ingin mengetahui dengan lebih lanjut? Sila tekan pautan dibawah.

Apabila Kemudahan Pembayaran Di Hujung Jari
2# Isi Minyak Kenderaan (Motosikal & Kereta)

Langkah 1:
Pilih jenama petrol yang anda ingini. Pastikan jenama tersebut menyediakan kemudahan untuk menjadi ahli secara percuma. Saya memilih Petronas semasa ingin mengisi minyak petrol.

Langkah 2:
Buat kad keahlian seperti kad Mesra (Petronas), kad Bonus Link (Shell) dan lain-lain. Setiap kali ingin mengisi minyak, saya akan menggunakan kad Mesra untuk mengumpul mata ganjaran. Setiap satu liter minyak, saya akan memperolehi tiga mata ganjaran (bersamaan dengan 3 sen). Mata ganjaran yang terkumpul bukan sahaja boleh diguna untuk membeli minyak petrol, Bahkan boleh membeli barang di kedai Mesra.

Ingin penjimatan lebih? Guna kad kredit semasa membeli minyak. Anda dapat dua jenis mata ganjaran yang berbeza bagi penggunaan kad kredit serta kad mesra.

Tahukah anda? Dengan setiap pembelian minyak petrol pada hari jumaat dan sabtu menggunakan kad kredit Maybank Islamic. Anda akan memperolehi ganjaran berupa Pulangan Tunai (Cash Back) sebanyak 5% dari jumlah pembelian dan akan dikreditkan terus ke penyata kad kredit pada setiap hujung bulan. Kuranglah sikit hutang kad kredit. Siapa nak bagi kan.

Kombinasi Yang Menguntungkan
3# Belanja Dapur

Bagaimana nak jimatkan perbelanjaan dapur pada masa kini? Salah satu cara yang saya amalkan ialah dengan membeli barang keperluan secara atas talian di PG Mall. Bukan sahaja saya dapat menjimatkan masa dan kos, bahkan saya dapat membeli barangan dengan harga diskaun.

Ingin mengetahui bagaimana caranya? Sila tekan pautan dibawah untuk maklumat lanjut.

Nak beli secara ‘Percuma’ di PG Mall? Tekan pautan dibawah untuk mengetahui caranya.

Tekan Sshaja, Barang Sampai Depan Pintu

4# Perbelanjaan Harian

Tips ini khas bagi pengguna kad kredit sahaja. Sekarang kebanyakkan barang dan perkhidmatan yang saya beli menggunakan kad kredit. Selagi ada kemudahan kad kredit untuk pembayaran, selagi itu saya tidak menggunakan wang tunai.

Tapi ingat, kad kredit ini boleh diibaratkan seperti sebilah pedang. Ia boleh melindungi dan mencederakan diri sendiri dari sudut kewangan sekiranya tidak memiliki displin yang mantap ketika menggunakannya. Berikut saya kongsikan apa yang perlu diketahui tentang kad kredit.

Kelebihan:
- Tidak perlu membawa tunai yang banyak ketika berbelanja
- Selamat dan mudah digunakan
- Dapat ganjaran seperti pulangan tunai dan mata ganjaran (boleh digunakan untuk mendapatkan barang terpilih secara percuma)
- Boleh digunakan ketika wang tunai tidak mencukupi
- Boleh melihat rekod pembelanjaan secara terperinci

Keburukan:
- Mengalami kesukaran untuk mengawal pembelanjaan.
- Boleh menjerutkan diri dalam perangkap hutang sekiranya tidak berhati-hati.
- Boleh disalahguna oleh orang lain sekiranya tidak berhati-hati.

Tips Menggunakan Kad Kredit
- Hadkan pembelian. Beli yang perlu sahaja.
- Pastikan penggunaan kad kredit sebagai alternatif pembayaran menggantikan tunai yang dimiliki.
- Sentiasa membuat pembayaran secara penuh bagi mengelakkan caj tambahan (interest).

Diharap perkongsian kali ini dapat memberi idea kepada anda berjimat cermat ketika berbelanja. Ingin berkongsi cara anda berjimat? Kongsikan di ruang komen dibawah

Isnin, 18 November 2019

The Secret Garden @ One Utama Shopping Centre

The Secret Garden @ One Utama Shopping Centre

Lokasi:
The Secret Garden @ One Utama Shopping Centre

Alamat:
Upper Roof (UF), One Utama Shopping Centre,
Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor.

Waktu Operasi:
10.00 pagi -10.00 malam (Sabtu, Ahad & Cuti Umum)

Harga Tiket:
Percuma

Tarikh Lawatan:
17 November 2019

Hari ini sebelum balik rumah (selepas waktu bekerja), saya berkesempatan untuk membuat lawatan singkat di The Secret Garden yang terletak di atas bumbung pusat membeli-belah One Utama Shopping Centre.

Sudah lama teringin nak datang sini tapi asyik tertangguh sahaja. Hari ini nekad nak kunjungi tempat ini sebelum balik.

17/11/2019: Di Pintu Masuk
17/11/2019: Rugi Tak Ambil Gambar Di Lokasi Ini
17/11/2019: Bagaikan Macam Masuk Hutan Rasanya
17/11/2019: Kurang Pengunjung Waktu Ini
17/11/2019: Pulau Kaktus
17/11/2019: Mekar Sungguh Bunganya
17/11/2019: Boleh Tahan Tingginya
17/11/2019: Mengagumkan
17/11/2019: Ada Air Terjun
17/11/2019: Zon Bunga Teratai
17/11/2019: Mempersonakan
17/11/2019: Melihat Dari Sudut Berbeza
17/11/2019: Terasa Nak Petik Pula
17/11/2019: Lidah Buaya Bercabang-Cabang
17/11/2019: Berwarna Merah
17/11/2019: Berwarna Ungu
17/11/2019: Setiap Bunga Disini Ada Papan Tanda
17/11/2019: Dekat Seberang Pun Ada
17/11/2019: Senja Nan Indah
17/11/2019: Di Penghujung Taman
17/11/2019: Permandangan Dari One Utama Shopping Centre
17/11/2019: Dah Mula Sesak
17/11/2019: Di Lorong-Lorong Bunga
17/11/2019: Terserempak Terus Terambil Gambar
17/11/2019: Melalui Laluan Tersembunyi
17/11/2019: Besar Sungguh Daun Ini
17/11/2019: Di Penghujung Kembara Hari Ini
17/11/2019: Tak Berkembang Lagi
17/11/2019: ‘Capturing Lifes Moments’

Misi selesai. Dah boleh pulang sekarang. Termain pula air petang ini apabila mengunjungi taman ketika proses menyiram pokok dilakukan. Redah sahajalah, masa terhad petang ini.

Mohd Faiz bin Abdul Manan
Catatan Seorang Kembara

Seminar Autonomi Emas Dalam Ekonomi 2019

Seminar Autonomi Emas Dalam Ekonomi 2019

Lokasi:
Seminar Autonomi Emas Dalam Ekonomi 2019

Alamat:
Bangunan Lembaga Urusan Tabung Haji
1st Floor, Grand Ballroom TH,
Jalan Tun Razak, 50450 Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
9.00 pagi - 1.30 petang (16 November 2019)

Harga Tiket:
RM 20

Tarikh Lawatan:
16 November 2019

Pagi ini saya berpeluang menghadiri seminar emas untuk tahun 2019 anjuran Public Gold. Ini adalah kali pertama Public Gold menganjurkan seminar di Menara Tabung Haji, tidak seperti tahun sebelumnya iaitu di TH (Tabung Haji) Hotel, Kelana Jaya.
                     
Berikut adalah ringkasan tentatif program seminar untuk tahun ini:

0800 - 0900:
Kedatangan peserta program
0900 - 1330:
Pendaftaran Peserta Untuk Cabutan Bertuah
Kata-Kata Aluan Pengasas Public Gold
Ceramah 1: Autonomi Emas Dalam Ekonomi
Ceramah 2: Is There A Role For Gold In The Economy
Perkongsian Ilmu & Pengalaman
Sesi pemberian cenderamata kepada penceramah
Sesi Cabutan Bertuah
Sesi Bergambar
1330:
Bersurai

Sedikit perkongsian daripada tuan Azizi Ali:

1# Kelebihan Emas
Emas berdiri sendiri, kalis inflasi dan diterima diseluruh dunia.

2# Kekurangan Emas
Tiada Pendapatan, Ada kos simpanan, boleh hilang atau dicuri dan boleh ditipu semasa jual beli

3# Cara Mempelbagaikan Pelaburan
Melalui pemilikan Hartanah, Unit Amanah, Saham, Tunai, Simpanan Luar Negara (Offshore) Emas & Perak.

4# Tips Menyimpan Emas Gaya Azizi Ali
- Simpan emas sebagai insuran kewangan.
- Bermula 1 gram 1 bulan.
- Tambahkan pelaburan secepat mungkin untuk bersara awal.
- Jangan pelbagaikan pelaburan terlalu banyak, hadkan dalam 2 hingga 5 sahaja.
- Apabila sudah jumpa tempat pelaburan yang sesuai, labur banyak-banyak supaya cepat kaya. 
- Jangan sesekali meminjam untuk melabur kecuali hartanah.
- Alih 10% kekayaan dalam bentuk emas.
- Tambah simpanan emas ketika ekonomi tidak stabil.
- Tambah ilmu @ baca buku tentang pelaburan sebelum memulakan sebarang pelaburan.

16/11/2019: Penceramah Jemputan Tahun Ini
16/11/2019:  Lewat Sikit Sampai Hari Ini
16/11/2019: Ruang Legar
16/11/2019: ‘Doorgift’ Hari Ini
16/11/2019: Tahun Kedua Saya Hadiri Seminar Tahunan Public Gold
16/11/2019:  Cuci Mata Lihat Barang Kemas Sebelum Masuk Dewan
16/11/2019: Bersama Rakan Seperjuangan
16/11/2019: Pembukaan Majlis Dengan Ucapan Dari Dato’ Wira
16/11/2019: Kali Pertama Dengar Ceramah Tuan Azizi Ali Secara ‘Live’
16/11/2019: Tips Menyimpan Emas Dari Tuan Azizi Ali
16/11/2019: Dari Penceramah Kedua
16/11/2019: Perkongsian Ringkas Dari Encik Syukor
16/11/2019: Upacara Pemberian Sakuhati Kepada Penceramah
16/11/2019: Sayang Tak Dapat Bergambar Bersama-Sama
16/11/2019: Selamat Tinggal Tabung Haji



Tamat sudah seminar tahun ini. Tahun depan kalau ada rezeki kita datang lagi. Secara keseluruhannya amat berbaloi menghadiri seminar ini terutama harga tiket yang amat murah berbanding dengan ilmu yang disampaikan.

Sedikit terkilan apabila terpaksa berangkat pulang sejam lebih awal daripada waktu yang ditetapkan atas sebab menunaikan ‘tanggungjawab kepada negara’.


Mohd Faiz bin Abdul Manan
Catatan Seorang Kembara