Isnin, 31 Oktober 2022

Saba Restoran

 Saba Restoran

Lokasi:
Saba Restoran
 
Alamat:
1-01, Dataran Jelatek, Jln Jelatek,
Taman Setiawangsa,
54200 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (Isnin - Khamis)
10.00 pagi - 1.00 petang & 2.00 - 10.00 malam (Jumaat)
10.00 pagi - 11.00 malam (Sabtu & Ahad)
 
Tarikh Lawatan:
30 Oktober 2022
 
Saba Restoran menjadi lokasi persinggahan tunggal hari ini untuk makan tengah hari. Alang-alang dah ada berdekatan kawasan ini. Maka singgahlah restoran ini.

Karnival Lambaian Kasih Rasulullah 2022

 Karnival Lambaian Kasih Rasulullah 2022

Lokasi:
Masjid Kota Damansara
 
Alamat:
Jalan Sepah Puteri 5/21,
Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor
 
Waktu Operasi:
7.30 pagi - 12.00 pagi
 
Tarikh:
29 Ogos 2022 (Sabtu)
 
Karnival Lambaian Kasih Rasulullah 2022 menjadi lokasi tunggal yang dikunjungi pada hari ini. Jom lihat apa yang menarik pada karnival kali ini.

Sabtu, 29 Oktober 2022

Pelan Simpanan Jangka Masa Panjang AATIFA @ Etiqa

Pelan Simpanan Jangka Masa Panjang AATIFA @ Etiqa

Tawaran Istimewa Khas Untuk Anda:
 
Miliki emas Public Gold bernilai RM 100 dengan menyertai plan takaful Aatifa atau 0.5 gram emas Public Gold apabila bersetuju membayar bagi tempoh setahun (bagi tahun pertama).
 
Jangan Lepaskan Peluang Ini. Tawaran berakhir 31 Disember 2022.
 
AATIFA
 
Pengenalan
 
Pembiayaan Pendidikan anak, dana di waktu kecemasan, persaraan, atau pelbagai kemungkinan lain. Jadi, betapa pentingnya untuk memiliki simpanan di saat-saat anda memerlukannya. Dengan Aatifa, pelan simpanan takaful mampu milik memberi anda kebebasan jangka panjang daripada sebarang kesulitan kewangan.

Khamis, 27 Oktober 2022

Temerloh Titik Tengah Semenanjung

Temerloh Titik Tengah Semenanjung

Lokasi:
Temerloh Titik Tengah Semenanjung
 
Alamat:
Kampung Woh,
28500 Lanchang,
Pahang
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 4.00 petang (Isnin - Khamis)
10.00 pagi - 5.00 petang (Sabtu & Ahad)
Tutup (Jumaat)
 
HargaTiket
RM 5 (Dewasa)
RM 3 (Kanak-Kanak)
RM 1 (OKU)
 
Tarikh:
26 Oktober 2022
 
Temerloh Titik Tengah Semenanjung yang terletak di Lanchang menjadi lokasi tunggal yang dikunjungi pada hari ini dalam perjalanan pulang ke Kota Damansara.
 
Setelah mencuba beberapa kali untuk datang ke sini, akhirnya berjaya juga jejak kaki disini. Kalau tak buka, biasanya tiada berpeluang masuk ke dalam.

Jom Cuti-Cuti Malaysia 2022 Travel Fair



Pameran:
Jom Cuti-Cuti Malaysia 2022 Travel Fair
 
Alamat:
MyTown Shopping Centre
Seksyen, 90, Jalan Cochrane, Cheras,
55100 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (21-23 Oktober 2022)
 
Tarikh Lawatan:
21 Oktober 2022
 
Pameran Jom Cuti-Cuti Malaysia 2022 Travel Fair yang diadakan di ruang utama MyTown Shopping Centre. Kedatangan kali ini membawa misi mencari pakej percutian ke Sabah.

Isnin, 17 Oktober 2022

Towards The Final Sprint 2022

 

Towards The Final Sprint 2022

Lokasi:
Akademi Etiqa
 
Alamat:
Level 15B, 23,
Jalan Melaka, City Centre,
50100 Kuala Lumpur
 
Waktu:
9.00 pagi - 12.00 tengah hari
 
Tema:
Jersey Bola
 
Tarikh Lawatan:
16 Oktober 2022
 
Towards The Final Sprint 2022 menjadi seminar yang disertai pada hari ini sempena suku terakhir tahun 2022 anjuran FTAKL. Pelbagai perkongsian menarik oleh penceramah jemputan pada kali ini. Sarapan dan makanan tengah hari disediakan pada perjumpaan hari ini.

Jumaat, 14 Oktober 2022

Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Towers

Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Tower

Lokasi:
Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Towers
 
Alamat:
201A-C, Jln Ampang,
Kuala Lumpur City Centre,
50088 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 6.00 petang (Selasa - Ahad)
Tutup (Isnin)
 
HargaTiket
(Skybridge & Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Tower)
Dewasa
RM 80 (Bukan Warganegara)
RM 28 (Warganegara)
Kanak-Kanak
RM 33 (Bukan Warganegara)
RM 14 (Warganegara)
Percuma (Bawah Umur 2 Tahun)
 
Alamat Sesawang:
https://www.petronastwintowers.com.my/admission-and-ticketing/

Tarikh:
09 Oktober 2022
 
Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Tower menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas meluangkan masa kira-kira 10 minit di Skybridge PetronasTwin Towers. Kali ini diberi masa antara 15 sehingga 20 minit. Panjang sikit waktu diberi.

Khamis, 13 Oktober 2022

Skybridge Petronas Twin Towers

Skybridge Petronas Twin Towers

Lokasi:
Skybridge Petronas Twin Towers
 
Alamat:
201A-C, Jln Ampang,
Kuala Lumpur City Centre,
50088 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 6.00 petang (Selasa - Ahad)
Tutup (Isnin)
 
HargaTiket
(Skybridge & Observation Deck @ Level 86 Petronas Twin Towers)
Dewasa
RM 80 (Bukan Warganegara)
RM 28 (Warganegara)
Kanak-Kanak
RM 33 (Bukan Warganegara)
RM 14 (Warganegara)
Percuma (Bawah Umur 2 Tahun)
 
Alamat Sesawang:
https://www.petronastwintowers.com.my/admission-and-ticketing/

Tarikh:
09 Oktober 2022
 
Skybridge Petronas Twin Towers menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas mengunjungi Gua Tempurung di Perak. Sempat juga sampai sini pada pukul 3.00 petang (sama waktu dengan tiket yang dibeli). Kalau tidak melepas. Tiket bukan murah ini.

De Botani Hotel

De Botani Hotel

Lokasi:
De Botani Hotel
 
Alamat:
18, 20, 22, Jalan Lapangan Siber 1,
Bandar Seri Botani,
31350 Ipoh, Perak.
 
Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Kadar Sewa:
RM 79.38
RM 50 (Deposit)
 
Alamat Sesawang:
https://www.ipohhotel.com.my/
Tarikh Lawatan:
8-9 Oktober 2022 (Sabtu & Ahad)
 
De Botani Hotel menjadi lokasi penginapan kedua bagi percutian kali ini. Daftar masuk ke hotel ini selepas melawat Tasik Cermin

Mydin Mall Meru Raya

Mydin Mall Meru Raya

Lokasi:
Mydin Mall Meru Raya

Alamat:
Pt lot fp-03 Bandar Meru Raya,
Jelapang,
30020 Ipoh, Perak
 
Waktu Operasi:
9.00 pagi - 10.00 malam (Selasa - Jumaat)
10.00 pagi - 10.00 malam (Sabtu - Isnin)
 
Alamat Sesawang:
https://mydinexpress.my/hypermart/select-pickup-store/

Tarikh Lawatan:
08 Oktober 2022
 
Mydin Mall Meru Raya menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas menerokai Bulatan Sultan Azlan Shah serta daftar keluar dari hotel. Kedatangan kali ini adalah untuk beli buah tangan sambil cari makan.

Rabu, 12 Oktober 2022

Bulatan Sultan Azlan Shah

Bulatan Sultan Azlan Shah

Lokasi:
Bulatan Sultan Azlan Shah
 
Alamat:
Persiaran Meru Raya 1,
30020 Ipoh,
Perak.
 
Waktu Operasi:
6.00 pagi - 10.00 malam (Setiap Hari)
 
Tarikh:
08 Oktober 2022
 
Bulatan Sultan Azlan Shah menjadi lokasi persinggahan untuk pagi ini. Mulakan pagi ini dengan bersenam disini. Agak kecewa kerana tidak dapat datang ke sini waktu malam (7 Okt 2022) kerana hujan.

Char Kuey Teow Abang Sayang

Char Kuey Teow Abang Sayang

Lokasi:
Char Kuey Teow Abang Sayang
 
Alamat:
25, Jln Meru Bestari A14,
Bandar Meru Raya,
30020 Ipoh, Perak.
 
Waktu Operasi:
12.00 tengah hari - 12.00 pagi (Rabu - Isnin)
Tutup (Selasa)
 
Tarikh Lawatan:
7 Oktober 2022
 
Char Kuey Teow Abang Sayang menjadi lokasi makan malam hari ini selepas daftar masuk di Hotel Sun Inns @ Meru Raya. Malam ini hujan menyebabkan sukar untuk menikmati waktu malam di Meru. Keluar untuk makan malam sahajalah hari ini.

Hotel Sun Inns @ Meru Raya

Hotel Sun Inns @ Meru Raya

Lokasi:
Hotel Sun Inns @ Meru Raya
 
Alamat:
43A-G, Jln Meru Bestari B8,
Bandar Meru Raya,
30020 Ipoh, Perak
 
Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Kadar Sewa:
RM 74.05
RM 50 (Deposit)
 
Tarikh Lawatan:
7-8 Oktober 2022 (Jumaat & Sabtu)
 
Hotel Sun Inns @ Meru Raya menjadi salah satu lokasi penginapan bagi percutian kali ini. Daftar masuk selepas mengunjungi Tanjung Tualang Tin Dredge No. 5.

Selasa, 11 Oktober 2022

Ekspo Industri Sukan Kuala Lumpur 2022

Ekspo Industri Sukan Kuala Lumpur 2022

Lokasi:
Perkarangan Stadium Bukit Jalil
 
Alamat:
Jalan Barat,
Bukit Jalil,
57000 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (6-9 Oktober 2022)
 
Harga Tiket:
Percuma
 
Tarikh Lawatan:
6 Oktober 2022
 
Ekspo Industri Sukan Kuala Lumpur 2022 menjadi lokasi persinggahan tunggal untuk hari ini. Kali ini datang bersama dua orang sahabat. Jom lihat apa yang menarik di ekspo kali ini.

Rabu, 5 Oktober 2022

Makam Hang Kasturi

Makam Hang Kasturi

Lokasi:
Makam Hang Kasturi

Alamat:
Jalan Hang Jebat,
75200 Melaka
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 5.00 petang (Jumaat - Ahad)
Tutup (Isnin - Khamis)
 
Tarikh:
02 Oktober 2022
 
Makam Hang Kasturi menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas mengunjungi The Royal Press. Pada mulanya ingat makam ini ditutup. Rupanya boleh dimasuki (tak berkunci). Jadi ambil kesempatan menziarahinya.

The Royal Press

The Royal Press

Lokasi:
The Royal Press
 
Alamat:
29,
Jalan Hang Jebat,
75200 Melaka
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 5.00 petang (Jumaat - Ahad)
Tutup (Isnin - Khamis)

Alamat Sesawang
https://theroyalpress.my/
 
Tarikh:
02 Oktober 2022
 
The Royal Press menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas Mamee Jonker House. Asalnya lokasi ini tidak termasuk dalam senarai tempat yang ingin dilawati hari ini. Dah terjumpa, maka ambil lah kesempatan melawat sekejap.

Mamee Jonker House

Mamee Jonker House

Lokasi:
Mamee Jonker House
 
Alamat:
46 & 48,
Jalan Hang Jebat,
75200 Melaka
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 5.00 petang (Isnin - Khamis)
10.00 pagi - 7.00 petang (Jumaat - Ahad)
 
Alamat Sesawang
http://www.mameejonkerhouse.com/#
 
Tarikh:
02 Oktober 2022
 
Mamee Jonker House menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas Encore Melaka Impression Series. Nampak macam menarik, itu sebab teringin nak pergi. Segalanya tentang Mamee.

Selasa, 4 Oktober 2022

Encore Melaka Impression Series

Encore Melaka Impression Series

Lokasi:
Encore Melaka Impression Series
 
Alamat:
Impression City, No. 3,
Jalan KSB - Impression 8,
Kota Syahbandar, 75200 Melaka.
 
Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Alamat Sesawang
https://encore-melaka.com/
 
Tarikh:
02 Oktober 2022
 
Encore Melaka Impression Series menjadi lokasi persinggahan pertama pada hari ini selepas menghadiri majlis perkahwinan. Sudah lama teringin nak tengok senibina pawagam (teater) di Melaka. Terbesar dan tercanggih di Malaysia.
 
Kedatangan kali ini sekadar untuk mengunjungi bahagian luar sahaja. Tiada persembahan waktu ini.

Teratak Sumayyah 3 @ Taman Pokok Mangga

Teratak Sumayyah 3 @ Taman Pokok Mangga

Lokasi:
Teratak Sumayyah 3 @ Taman Pokok Mangga
 
Alamat:
No. 47, Jalan Pokok Mangga 10F,
Taman Pokok Mangga,
75250 Melaka
 
Harga Bilik
RM 600 (Isnin - Jumaat)
RM 750 (Sabtu & Ahad)
 
Waktu Menginap:
3.00 petang (Masuk)
12.00 petang (Keluar)

Tarikh Penginapan:
01-02 Oktober 2022 (2 Hari 1 Malam)
 
Teratak Sumayyah 3 yang terletak di Taman Pokok Mangga menjadi lokasi penginapan untuk kali ini. Tujuan utama datang ke Melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan saudara sebelah ayah.

Sabtu, 1 Oktober 2022

Selepas Melanggani Insurans

Selepas Melanggani Insurans

1. Baca Terma & Syarat Polisi Takaful

Perkara pertama yang perlu anda lakukan setelah menerima buku polisi sijil takaful adalah dengan membaca secara terperinci segala syarat dan terma yang ada.

Supaya anda jelas dengan hak sebagai pemegang polisi takaful. Tanya kepada ejen anda segala pekara yang tidak difahami supaya tidak berlaku salah faham dikemudian hari.

Ketahui hak anda. Ini tanggungjawab anda.