Sabtu, 25 Jun 2022

4 Cara Kongsikan Pautan Peribadi Di PG Mall

4 Cara Kongsikan Pautan Peribadi Di PG Mall

Tahukah Anda?
 
PG Mall mengamalkan konsep Consumerchant iaitu satu konsep perkongsian keuntungan antara Peniaga, PG Mall (Pengendali) serta Pelanggan.
 
Peniaga mendapat untung melalui hasil jualan produk. Pelanggan mendapat untung melalui pulangan tunai (cash back) dari PG Mall atas belian sendiri atau orang lain yang berdaftar di bawah rangkaian pelanggan itu sendiri. PG Mall selaku pengendali dapat untung melalui caj jualan yang dikenakan ke atas peniaga.
 
Contohnya:
Peniaga berjaya menjual satu produk di PG Mall dengan keuntungan kasar 10% dari harga kos. PG Mall mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 5% dari harga jualan tersebut. Pelanggan yang membeli produk dari peniaga tersebut akan mendapat pulangan tunai sebanyak 0.5% dari harga jualan.

Isnin, 20 Jun 2022

Muzium Seni Kraf Orang Asli

Muzium Seni Kraf Orang Asli

Lokasi:
Muzium Seni Kraf Orang Asli
 
Alamat:
Jalan Damansara,
Tasik Perdana,
50480 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
9.00 pagi - 5.00 petang (Setiap Hari)
Tutup (Cuti Hari Raya)
 
Alamat Sesawang:
http://www.muziumnegara.gov.my
 
Harga Tiket:
 
Warganegara
RM 2 (Dewasa)
RM 1 (Warga Tua & OKU)
Percuma (12 tahun ke bawah)
 
Bukan Warganegara
RM 5 (Dewasa)
RM 2 (6 sehingga 12 tahun)
RM 1 (Warga Tua & OKU)
Percuma (6 tahun ke bawah)
 
Tarikh Lawatan:
10 Julai 2016 (Kali Ke-1)
19 Jun 2022 (Kali Ke-2)
 
Muzium Seni Kraf Orang Asli yang terletak bawah Muzium Etnologi Dunia Melayu menjadi lokasi yang dikunjungi seterusnya (lawatan kali pertama dan kedua).

Muzium Etnologi Dunia Melayu

Muzium Etnologi Dunia Melayu

Lokasi:
Muzium Etnologi Dunia Melayu
 
Alamat:
Jalan Damansara,
Tasik Perdana,
50480 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
9.00 pagi - 5.00 petang (Setiap Hari)
Tutup (Cuti Hari Raya)
 
Alamat Sesawang:
http://www.muziumnegara.gov.my
 
Harga Tiket:
 
Warganegara
RM 2 (Dewasa)
RM 1 (Warga Tua & OKU)
Percuma (12 tahun ke bawah)
 
Bukan Warganegara
RM 5 (Dewasa)
RM 2 (6 sehingga 12 tahun)
RM 1 (Warga Tua & OKU)
Percuma (6 tahun ke bawah)
 
Tarikh Lawatan:
10 Julai 2016 (Kali Ke-1)
19 Jun 2022 (Kali Ke-2)
 
Muzium Etnologi Dunia Melayu menjadi lokasi persinggahan seterusnya (Bagi lawatan kali pertama dan kedua) selepas mengunjungi Muzium Negara (Dewan Utama). Alang-alang dah sampai lawatlah tempat ini.

AEON Taman Maluri Shopping Centre

AEON Taman Maluri Shopping Centre
Sumber: https://www.theedgemarkets.com/


Lokasi:
AEON Taman Maluri Shopping Centre
 
Alamat:
Jalan Jejaka, Maluri,
55100 Cheras,
Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (Setiap Hari)
 
Tarikh Lawatan:
19 Jun 2022
 
AEON Taman Maluri Shopping Centre menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas Eko Cheras Mall. Misi mencari makan diterusnkan. 

Eko Cheras Mall

Eko Cheras Mall

Lokasi:
Eko Cheras Mall
 
Alamat:
No.693, Batu, 5, Jalan Cheras,
Taman Mutiara Barat,
56000 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (Setiap Hari)
 
Tarikh Lawatan:
19 Jun 2022
 
Eko Cheras Mall menjadi lokasi kedua yang dikunjungi pada hari ini selepas Cheras Leisure Mall. Kedua-dua pusat membeli-belah ini boleh dikunjungi dari MRT.

Taman Komuniti Jalan Nuri 7/1A

Taman Komuniti Jalan Nuri 7/1A

Lokasi:
Taman Komuniti Jalan Nuri 7/1A
 
Alamat:
Jalan Nuri 7/1A,
Seksyen 7 Kota Damansara
47810 Petaling Jaya, Selangor.
 
Masa Lawatan:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Tarikh Lawatan:
17 Jun 2022
 
Taman Komuniti Jalan Nuri 7/1A menjadi lokasi tunggal yang dikunjungi pada hari ini. Senaman di waktu petang.

Khamis, 2 Jun 2022

REXKL

REXKL

Lokasi:
REXKL
 
Alamat:
80, Jalan Sultan,
City Centre,
50000 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (Ahad, Selasa & Rabu)
10.00 pagi - 12.00 malam (Jumaat & Sabtu)
Tutup (Isnin)
 
Alamat Sesawang:
https://www.rexkl.com/

Tarikh Lawatan:
01 Jun 2022
 
REXKL menjadi lokasi terakhir yang sempat dikunjungi hari ini selepas melihat seni jalanan di Kwai Chai Hong Street Art. Jom lihat apa yang ada disini.

Kwai Chai Hong Street Art

Kwai Chai Hong Street Art

Lokasi:
Kwai Chai Hong Street Art
 
Alamat:
Lorong Panggung,
City Centre,
50000 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
9.00 pagi - 12.00 pagi (Setiap hari)
 
Harga Tiket:
Percuma
Tarikh Lawatan:
01 Jun 2022
 
Kwai Chai Hong Street Art menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas melalui Petaling Street @ Chinatown. Hendak tengok seni jalanan di tengah bandaraya Kuala Lumpur pula. 

Petaling Street @ Chinatown

Petaling Street @ Chinatown

Lokasi:
Petaling Street @ Chinatown
 
Alamat:
42, 132,
Jalan Petaling,
50000 Kuala Lumpur
 
Waktu Operasi:
8.00 pagi - 8.00 malam (Setiap hari)
 
Tarikh Lawatan:
01 Jun 2022
 
Petaling Street @ Chinatown menjadi lokasi pertama yang dikunjungi pada hari ini. Motosikal letak di UTC KL. Maknanya kena berjalan sedikitlah untuk ke sini. Senaman dipetang hari.
 
Sudah bertahun lamanya tidak mengunjungi tempat ini. Tiada apa yang nak dicari disini. Dulu pun sekadar ikut orang lalu kawasan ini.

Selasa, 31 Mei 2022

Minnature Malaysia @ Plaza Sungei Wang

Minnature Malaysia @ Plaza Sungei Wang

Lokasi:
Minnature Malaysia @ Plaza Sungei Wang
 
Alamat:
MUF-1, Level 1, Sungei Wang Plaza,
Jalan Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
10.00 pagi - 10.00 malam (Kemasukan terakhir pukul 8.30 malam)
 
Harga Tiket:
RM 25 (Dewasa)
RM 20 (Kanak-Kanak)
Percuma (4 Tahun ke Bawah)
 
Alamat Sesawang:
www.minnature.com

Tarikh Lawatan:
30 Mei 2022
 
Minnature Malaysia @ Plaza Sungei Wang menjadi lokasi terakhir yang dikunjungi hari ini selepas Museum Of Illusions. Tiada pengunjung lain pada waktu ini. Seorang sahaja layan pameran pagi ini.

Museum Of Illusions

Museum Of Illusions

Lokasi:
Museum Of Illusions
 
Alamat:
Level 1, Ansa Hotel Kuala Lumpur,
Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
Tutup
 
Harga Tiket
Tidak Diketahui
 
Alamat Sesawang:
https://museumofillusions.my/
 
Tarikh Lawatan:
30 Mei 2022
 
Museum Of Illusions menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas melawat pameran di P. Ramlee Gallery @ Fahrenheit 88. Niat asal hanya sekadar ingin melihat harga tiket untuk msuk ke muzium ini. Rupa-rupanya dah tutup untuk naiktaraf.
 
Tak tahulah bila nak buka balik muzium ini.

P. Ramlee Gallery @ Fahrenheit 88

P. Ramlee Gallery @ Fahrenheit 88

Lokasi:
P. Ramlee Gallery @ Fahrenheit 88
 
Alamat:
Level 2, Fahrenheit88,
179, Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
10.30 pagi - 9.30 malam (31 Mei 2022)
 
Harga Tiket:
Percuma
 
Tarikh Lawatan:
30 Mei 2022
 
P. Ramlee Gallery @ Fahrenheit 88 menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas mengunjungi Alor Street Art 2 @ Bukit Bintang. Niat asal ingin mencari Selfie Museum Kuala Lumpur disini tetapi rupanya dah lama tutup sebelum PKP lagi.
 
Cari yang lain, jumpa yang lain. Alang-alang dah sampai singgahlah sebentar. Percuma kan.

Alor Street Art 2 @ Bukit Bintang

Logo 50 Tahun Bandaraya Kuala Lumpur

Lokasi:
Alor Street Art 2 @ Bukit Bintang
 
Alamat:
51 D, Tengkat Tong Shin,
Bukit Bintang,
50200 Kuala Lumpur.
 
Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Tarikh Lawatan:
30 Mei 2022
 
Alor Street Art 2 @ Bukit Bintang menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas bersenam di Taman Rakyat Greenwood. Mari lihat seni dinding yang ada di sini.

Taman Rakyat Greenwood

Taman Rakyat @ Greenwood

Lokasi:
Taman Rakyat Greenwood
 
Alamat:
Greewood, Jalan Batu Caves,
68100 Batu Caves,
Selangor.
 
Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Tarikh Lawatan:
30 Mei 2022
 
Taman Rakyat Greenwood menjadi lokasi pertama yang dikunjungi pada hari ini. Bersenam selepas bersarapan di kedai mamak.

Khamis, 26 Mei 2022

Tasik Sunway Serene

Sunway Serene Sales Gallery

Lokasi:
Tasik Sunway Serene
 
Alamat:
Jalan SS8/2, SS7,
47301 Petaling Jaya,
Selangor.

Waktu Operasi:
Tiada had masa yang ditetapkan
 
Tarikh Lawatan:
26 Mei 2022

Tasik Sunway Serene menjadi lokasi tunggal yang sempat dikunjungi sebelum hujan turun dengan lebatnya. Sempat jugalah buat satu pusingan. Nasib baik tasik ini tak besar mana.

Isnin, 23 Mei 2022

Raya Open House 2022

Public Gold Raya Open House 2022

Lokasi:
Menara Public Gold
 
Alamat:
249,
Jln Tun Razak, Imbi,
50100 Kuala Lumpur.
 
Waktu:
9.00 pagi - 9.00 malam
 
Tema:
Baju Raya
 
Tarikh Lawatan:
21 Mei 2022
 
Raya Open House 2022 yang dianjurkan oleh Public Gold buat kali pertama di Menara Public Gold menjadi lokasi yang dikunjungi untuk hari ini. Makan percuma punya pasal datang jugalah walaupun terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas.

Makan Malam Aidilfitri, Hari Guru, Tautan Kasih & Jasa Dikenang 2022

Anjung D'Tasek Biru

Lokasi:
Anjung D’Tasek Biru
 
Alamat:
Jalan Tasik Biru 1,
Taman Tasik Biru,
48050 Rawang, Selangor
 
Waktu:
7.00 - 11.00 malam
 
Tema:
Baju Raya
 
Tarikh Lawatan:
20 Mei 2022
 
Makan Malam Aidilfitri, Hari Guru, Tautan Kasih & Jasa Dikenang 2022 menjadi majlis seterusnya yang dihadiri selepas Rumah Terbuka Watakmas di waktu petang. 

Sabtu, 21 Mei 2022

Rumah Terbuka Watakmas

Rumah Terbuka Watakmas

Lokasi:
Ruang Event Space
 
Alamat:
No. 11, Jalan Jemuju Tiga 16/13c,
Seksyen 16,
40200 Shah Alam, Selangor.

Waktu:
3.00 petang - 8.00 malam
 
Tema:
Baju Raya
 
Tarikh Lawatan:
20 Mei 2022

 
Rumah Terbuka Watakmas anjuran persatuan Watakmas yang diadakan di Ruang Event Space menjadi lokasi pertama yang saya dikunjungi. Petang ini datang seorang sahaja. Rempit ke sini.

Jumaat, 20 Mei 2022

Kota Damansara Driving Range

Kota Damansara Driving Range

Lokasi:
Kota Damansara Driving Range
 
Alamat:
Jalan PJU 5/1a, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya,
Selangor.
 
Waktu Operasi:
9.00 pagi - 12.00 tengah malam (Setiap Hari)
 
Harga:
RM 5 (Batang Golf)
RM 7 (50 biji Bola Golf)
RM 12 (100 biji Bola Golf)
 
Tarikh Lawatan:
19 Mei 2022
 
Kota Damansara Driving Range menjadi lokasi persinggahan seterusnya selepas mendaki di Bukit Ayam Guling. Nak pukul bola golf pula pagi ini.

Selasa, 17 Mei 2022

Testimoni G100 Talkshow: Berbaloikah Tukar Duit Raya Anak Jadi Emas?

G100 Talkshow

Entri kali ini saya kongsikan sebahagian himpunan dari luahan (testimoni) penonton seminar di Facebook Live @ Youtube yang dipersembahkan dalam bentuk gambar oleh G100 Network semasa dan selepas seminar berakhir. Kisah berkaitan berbaloikah tukar duit raya anak jadi emas.
 
Moga perkongsian ini dapat memberi manfaat dan sebab kepada anda untuk memilih emas sebagai simpanan. Jemput baca dan hayati luahan ini.
 
Entri berkaitan:
Testimoni G100 Talkshow: Berbelanja Secara Berhemah Di Bulan Ramadan. Keperluan vs Kehendak

Jumaat, 13 Mei 2022

Testimoni G100 Talkshow: Berbelanja Secara Berhemah Di Bulan Ramadan. Keperluan vs Kehendak

Testimoni G100 Talkshow: Berbelanja Secara Berhemah Di Bulan Ramadan. Keperluan vs Kehendak
 
Entri kali ini saya kongsikan sebahagian himpunan dari luahan (testimoni) penonton seminar di Facebook Live @ Youtube yang dipersembahkan dalam bentuk gambar oleh G100 Network semasa dan selepas seminar berakhir. Kisah berkaitan berbelanja secara berhemah di bulan Ramadan.
 
Moga perkongsian ini dapat memberi manfaat dan sebab kepada anda untuk memilih emas sebagai simpanan. Jemput baca dan hayati luahan ini.

Selasa, 19 April 2022

PG Leadership Trainning (PLT) 2022

PG Leadership Trainning (PLT) 2022

Lokasi:
Zoom Meeting
 
Tajuk:
PG Leadership Trainning: Marketing Edition
PG Leadership Trainning: System Edition
 
Masa Seminar:
8.30 pagi - 6.00 petang (Sabtu)
 
Yuran Pendaftaran:
RM 65
 
Tarikh Seminar:
Sepanjang Tahun 2021 (Sabtu Minggu Pertama Setiap Bulan)
 
Anjuran:
G100 Network
 
Terdapat dua jenis kategori bagi PG Leadership Trainning (PLT) 2022 iaitu System Edition dan Marketing Edition.

Pelan Perlindungan & Pelaburan Jangka Masa Panjang Hadiyyah Takafulink @ Etiqa

Kemaskini pada 27/05/2022
Pelan Perlindungan & Pelaburan Jangka Masa Panjang Hadiyyah Takafulink @ Etiqa
Sumber: https://www.motortakaful.com/HadiyyahSimpanan


Tawaran Istimewa Khas Untuk Anda:
 
Miliki 0.5 gram emas Public Gold dengan menyertai plan perlindungan Hadiyyah Takafulink atau 1 gram emas Public Gold apabila bersetuju membayar bagi tempoh setahun (bagi tahun pertama).
 
Jangan Lepaskan Peluang Ini. Tawaran berakhir 31 Disember 2022.
 
HADIYYAH TAKAFULINK
 
Pengenalan
 
Simpanan bukanlah jaminan untuk kesenangan masa depan. Tetapi, ia adalah sesuatu yang amat penting untuk anda dan keluarga. Dengan Hadiyyah Takafulink, pelan takaful berkaitan pelaburan dan Takafulink Savings Flexi, manfaat simpanan tambahan (sumbangan berbayar), anda akan menerima ganjaran bayaran tunai tambahan.
 
Anda dapat meningkatkan simpanan anda dari pendidikan dan persaraan sehingga detik indah bersama keluarga serta dapat memberikan Hibah kepada keluarga anda
 
Sumber: Takaful Hadiyyah

Selasa, 12 April 2022

Pantang Larang Dalam Pengurusan Kewangan

Pantang Larang Dalam Pengurusan Kewangan

Tahukah Anda?

Kadang-kadang masalah besar yang kita hadapi dalam hidup ini terutama dari sudut kewangan berpunca dari tindakan atau keputusan yang kita lakukan pada masa lalu.

Ini berlaku apabila kita membuat keputusan yang melanggari pantang larang dalam pengurusan kewangan.

 
Contohnya...

Khamis, 7 April 2022

Testimoni G100 Talkshow: Jadikan Public Gold Sebagai Satu Cabang Perniagaan Anda

Testimoni G100 Talkshow: Jadikan Public Gold Sebagai Satu Cabang Perniagaan Anda

Entri kali ini saya kongsikan sebahagian himpunan dari luahan (testimoni) penyimpan emas di Facebook yang dipersembahkan dalam bentuk gambar oleh G100 Network semasa dan selepas seminar berakhir. Menjadikan Public Gold sebagai satu cabang perniagaan anda.

Moga perkongsian ini dapat memberi manfaat dan sebab kepada anda untuk memilih emas sebagai simpanan. Jemput baca dan hayati luahan ini.