Khamis, 8 Oktober 2020

Takaful Rider @ Etiqa

Kemaskini pada 01/06/2021
menunggang motosikal dengan senyuman
Sumber: https://etiqa.com.my/v2/motorcycle-insurance-takaful

Tahukah anda? Selain dari manfaat yang sedia ada dalam polisi takaful. Anda juga boleh mendapatkan manfaat tambahan melalui Takaful Rider @ Etiqa dengan sedikit caruman tambahan.
 
Entri kali ini saya berkongsi Manfaat Tambahan (Rider) yang disediakan oleh Etiqa khas untuk anda. Terdapat pelbagai jenis pelindungan tambahan (rider) yang boleh diambil oleh peserta bergantung keperluan dan bajet yang ada.
 
Berikut adalah jenis Rider yang disediakan oleh Etiqa.


Rider Pengecualian Sumbangan bagi Penyakit Kritikal
 
Peserta
Sekiranya Orang Dilindungi disahkan mengalami salah satu dari tiga puluh lapan (38) penyakit kritikal, Jumlah Dilindungi bagi Rider akan dibayar.
 
Pembayar
Sekiranya Orang Dilindungi disahkan mengalami salah satu dari tiga puluh lapan (38) penyakit dilindungi, semua bayaran sumbangan yang belum dibayar akan dikecualikan (kecuali untuk lain-lain rider pengecualian dan Rider 'Ultra Medic', jika ada, yang akan ditamatkan) dari tarikh kejadian yang dilindungi berlaku sehingga tarikh tamat tempoh rider ini
 
Contoh:
Ali mengambil pelan simpanan Harmoni dan disahkan menghidap salah satu dari dari 36 penyakit selepas tempoh setahun. Manfaat yang diperolehi Ali adalah pampasan sebanyak RM 20,000. Ali juga mendapat pengecualian pembayaran bulanan sepanjang tempoh aktif sijil.


Rider Manfaat Kematian dan Hilang Upaya Akibat Kemalangan
 
Peserta
Sekiranya peserta meninggal dunia atau mengalami HUMK sebelum tamat tempoh rider atas sebab kemalangan. Amaun tambahan akan diberi selain jumlah pampasan asal.
 
Pembayar
Sekiranya Peserta meninggal dunia atau mengalami HUMK, semua bayaran sumbangan akan datang akan dikecualikan (kecuali untuk lain-lain rider pengecualian dan Rider 'Ultra Medic', jika ada, yang akan ditamatkan) dari tarikh kejadian yang dilindungi berlaku sehingga tarikh tamat tempoh rider ini.
 

Rider Indemniti Kemalangan
 
Peratusan Jumlah Dilindungi bagi Rider akan dibayar sekiranya kematian atau hilang upaya akibat kemalangan berlaku kepada Orang Dilindungi disebabkan kemalangan yang berlaku semasa tempoh perlindungan rider. Sebagai tambahan, manfaat indemniti mingguan juga akan dibayar jika Orang Dilindungi dimasukkan ke hospital atau menjadi hilang upaya separa disebabkan kemalangan.
 

Rider Manfaat Tunai Hospital
 
Sekiranya Orang Dilindungi dimasukkan ke hospital disebabkan penyakit atau kecederaan, Manfaat Tunai Hospital harian akan dibayar, sehingga 180 hari setiap kemasukan dan 365 hari sepanjang tempoh rider.
 

Rider Ultra Medic
(Kad Perubatan)
 
Sekiranya Orang Dilindungi dimasukkan ke hospital semasa tempoh perlindungan rider disebabkan penyakit atau kecederaan, perbelanjaan perubatan akan dibayar balik berdasarkan jenis pelan. Kami akan membayar balik bayaran munasabah dan biasa kepada Orang Dilindungi.
 
Entri Berkaitan:
Takaful Medical Plus (Kad Perubatan)
 

Rider Bertempoh
 
Peserta           
Sekiranya Orang Dilindungi meninggal dunia atau mengalami HUMK semasa tempoh rider, manfaat rider akan dibayar kepada Peserta bersamaan dengan Jumlah Dilindungi bagi rider tersebut.
 
Pembayar
Sekiranya Peserta meninggal dunia atau mengalami HUMK semasa tempoh rider, manfaat rider akan dibayar kepada benefisiari bersamaan dengan Jumlah Dilindungi bagi rider tersebut.
 
Contoh:
Ali mengambil perlindungan sebanyak RM 60,000 selama 20 tahun ditambah dengan perlindungan rider (mati kemalangan) bertempoh sebanyak RM 20,000. Ali terlibat dalam kemalangan dam meninggal dunia dalam tempoh aktif sijil. Waris Ali akan memperolehi pampasan sebanyak RM 80,000.
 

Rider Tambah Nilai Tetap
 
Ini adalah kemudahan untuk tambah nilai pelaburan di mana 100% sumbangan (selepas ditolak fi wakalah) akan diperuntukkan ke dalam DPP.
 

Rider Manfaat Pendapatan Keluarga
 
Sekiranya Peserta meninggal dunia atau mengalami HUMK, pendapatan tahunan bersamaan dengan Jumlah Dilindungi bagi Rider dibahagikan dengan baki tempoh rider akan dibayar. Pendapatan tahunan dibayar sehingga tarikh tamat rider tersebut.
 
Contoh:
Ali mengambil rider manfaat pendapatan keluarga selama sepuluh tahun mengikut gaji semasa berjumlah RM 5,000. Ali meninggal dunia akibat kemalangan. Waris akan mendapat pampasan tetap bulanan sebanyak RM 5,000 sebulan sehingga 10 tahun.
 
Sumber Rujukan:
Perlindungan Tambahan (Rider)
 
 
Sebarang pertanyaan lanjut atau untuk set temujanji untuk berjumpa, boleh hubungi saya melalui maklumat seperti di bawah. Saya sentiasa bersedia membantu anda.Tiada ulasan:

Catat Ulasan